A hasnyálmirigy rendellenességek kialakulásának megértéséhez szükségünk van, a cukroknak a szervezetre gyakorolt hatásának az áttekintésére.
Tudjuk, hogy az egyszerű cukrok, a szőlőcukor (glukóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) a gyümölcsökben és a mézben fordulnak elő. A kettős cukrok a cukornádban, a cukorrépában és a tejben találhatók, ezek a répacukor, a nádcukor és a tejcukor (laktóz). Az összetett cukor (poliszacharid) a gabonaszemekben, a babban és a zöldségfélékben találhatók, köztük van a cellulóz is. Az emésztés során az összetett cukrok fokozatosan bomlanak le, és ebben a folyamatban közel azonos arányban vesznek részt a száj, gyomor, hasnyálmirigy és a vékonybél enzimjei. Az összetett cukrok lebontásából származó kisebb szacharidok lassan bekerülnek a véráramba, miközben a vér enyhén lúgos pH-ja változatlan marad.
Ezzel szemben az egyszerű és a kettős cukrok gyorsan metabolizálódnak, ami a vér túlzott savasodását okozza. Ezt a szélsőséges jin állapotot a hasnyálmirigy által elválasztott jang hormon, az inzulin úgy próbálja megszüntetni, hogy a cukornak a sejtekbe való beléptetésével a megemelkedett vércukorszintet lecsökkenti.
Ez egyfajta energiarobbanást idéz elő, ami azt jelenti, hogy a szénhidrátok emésztésekor, lebontásakor keletkező glükóz a sejtekben széndioxiddá és vízzé oxidálódik. A cukorbetegség különösen sok savat termel, ezért az idősebb korban nem az inzulinhiány okozza a cukorbetegséget, hanem a szervezet erős elsavasodása. Ezért fontos lenne a továbbiakban mellőzni a savasító ételek fogyasztását. Amikor a szervezetben már nem képződik elég inzulin, ami a megnövekedett vércukorszintet lecsökkentené, akkor a további mértéktelen finomított cukor, gyümölcsök, tejtermékek, és más erősen jin vegyületek fogyasztásának következtében a hasnyálmirigy hormontermelő sejtjei megnagyobbodnak, ami évek múltával az inzulinelválasztás megszűnéséhez vezet. Ilyenkor a cukor megjelenik a vizeletben, majd később a fokozott vízvesztés következtében az ásványtartalékok is kiürülnek, ekkor a tüneteket mesterséges inzulininjekciókkal próbálják megszüntetni.
A cukorbetegség jang betegség és a kiegyensúlyozott táplálkozással kezelhető, illetve enyhíthető. Ez azt jelenti, hogy a szokásosnál valamivel hosszasabban főzött és erősebben ízesített szemes gabonát és zöldségféléket fogyasszunk.
A mértéktelen cukor, üdítőital, és más egyszerű cukrok fogyasztásának káros hatásait a szervezet az ásványi anyagainak, a csontok és fogak kalciumtartalmának a felhasználásával próbálja ellensúlyozni, ezért pótolnunk kell az ásványi anyagokat is.